11 iulie 2008

Victorie Fumatori


Cu astia merita sa votez.
Ocazie cu care voi inaugura tagul "Votez".

Un articol superfain pe Financiarul.COM: Datoriile CFR duc la controverse


Decizia Ministerului Economiei si Finantelor de a respinge stingerea datoriilor CFR SA la Electrica si la bugetul de stat prin conversia in actiuni sau alocarea unor sume din fondul de rezerva arata dezinteresul clasei politice fata de redresarea financiara a sistemului feroviar, potrivit Asociatiei Industriei Feroviare (AIF). Secretarul general al AIF, Stefan Roseanu, a declarat ieri ca vor continua „privatizarile de doi bani” ale imobilelor aflate in proprietatea companiilor feroviare de stat. Datoriile CFR catre furnizorii de energie se ridica la un miliard de lei. Aproximativ o treime din suma, respectiv 309 milioane de lei, este datorata companiei de stat Electrica.


Bila alba pt politicienii actuali la faza asta.

Cu aproape un an in urma, Jurnalul National scria iarasi despre Datorii CFR:

Si am mentionat ca

"Persoanele nefumatoare care circula cu CFR ar trebui sa se bucure ca nu ma simt fumul de tigara, dar trenul trebuie sa circule (cat mai poate) asa ca tot nefumatorii suporta o parte din veniturile obtinute de la clientii fumatori pierduti de CFR".

Am auzit si de noi scumpiri ale biletelor la CFR. Din partea mea, CFR poate sa se alineze la toate normele europene, indiene sau africane. E compania lor de transport, fac ce vor, dar nu mi se pare corect, asa cum bine face Ministerul Economiei si Finantelor, ca si fumatorii care platesc impozite sa cotizeze la aceste piederi.

Tataie, nu iti pasa de fumator, fumatorul alege alt mijloc de transport: isi ia masina sau alege microbuzul.

Cum aminteam si atunci:

Estimez inca vreo 2 ani pana toate site-urile care publica mersul autobuzlelor pe anumite zone, de genul Autogari.ro se vor uni intr-o baza de date comuna si nefumatorii vor putea calatorii chiar singuri in compartiment sau chiar vagon, evident la un pret potrivit.

Si bonus ca Fumatul in tren e permis - la un pret imens.

Am mai citit pe undeva ca se va interzice fumatul din ce in ce mai mult si in baruri, restaurante.

Treaba lor, dar tot mai multe societati din aceasta categorie vor vedea ca "elita de consumatori nefumatoari" nu compenseaza pierderea celorlalti clienti, pe model CFR, ca sa nu mai zic ca deschid noi oportunitati de afaceri pentru barurile targetate pe clienti furmatori: Nu e nene bar public, doar pentru fumatori .

Cum am patit anul trecut in Sighisoara: nevazand scrumiere pe masa, am intrebat daca se fumeaza si omul a zis ca nu. I-am respectat decizia si am intrat in pizzeria de la 50 m.

Unul din motivele pentru care l-am apreciat si il apreciez pe fostul si actualul primar din Tirgu Mures, domnul doctor Dorin Florea, a fost faptul ca a afirmat public ca actualele norme restrictive sunt corecte, dar ca Romania are nevoie de o perioada de gratie in care sa se dezvolte.

Lucru foarte corect, daca stai sa te gandesti la zecile de ani in care state care acum au o economie de invidiat au cladit imperii financiare din afaceri care la ora actuala sunt considerate ilegale.

Isi mai aminteste cineva de prohibitia din Statele Unite, de sumele de bani incasate din publicitatea la tigari? Prea putini poate, ca sa nu mai zic de faptul ca nici la ora actuala prostitutia nu a fost legalizata in Romania, lucru banal care aduce si la ora actuala venituri semnificative in state civilizate.

Mi se pare o aberatie ca dupa ce ani de zile un anumit tip de afacere a fost perfect legal, sa impui altei tari un comportament de ingeraso-calugarita.

Asta alaturi de indoctrinarea ca sistemul comunist a fost ceva 100% rau si prea putine discutii despre iesirea din UE. Ok, nu imi convin regulile UE, vreau sa ies. Cum? Cine te lasa? Care partid sustine iesirea din UE?

Desi nu sunt analist economic, am intuitia ca Romania s-ar dezvolta mult mai bine fara atatea restrictii si impuneri. Si peste zece ani, daca intr-adevar UE ar aduce beneficii...

Piata din Statele Unite e mare, piata Asiatica in plina dezvoltare. Alternative sunt.

Niciun comentariu: