14 iulie 2008

Sistemul public de educatie american nu reuseste sa furnizeze elevilorcompetentele necesare


70% din elevii din ultimul an de gimnaziu din Statele Unite nu stiu sa citeasca cursiv.

In ideea de impartialitate, ca tot aud la stiri ca profesorii romani sunt incompetenti, ca tinerii elevi romani nu inteleg ceea ce citesc si alte minuni de genul asta.

No hai sa vedem cum sta invatamantul in Statele Unite.
Din pura intamplare mi-a venit o stire pe tema minusurilor sistemului public de educatie din Statele Unite, stire trimisa de PRNewswire:

Actrita Jamie Lee Curtis este imaginea campaniei "One Nation Left Behind", lansata de asociatia Strong American si care atrage atentia asupra minusurilor sistemului public de educatie din Statele Unite.

Campania are un buget de cinci milioane de dolari si va rula pe teritoriul a 16 dintre statele americane, inclusiv in Colorado, Iowa, Missouri, Ohio, New Mexico, Virginia si Wisconsin. In cadrul campaniei, Jamie Lee Curtis le vorbeste americanilor despre starea precara a sistemului public de educatie si ii incurajeaza sa sustina aceasta cauza. Campania va fi declinata pe TV, radio, print, dar si online.
"Cred ca fiecare copil are dreptul la o educatie care sa-l ajute sa-si atinga potentialul", a spus Jamie Lee Curtis.
"Din pacate, sistemul public de educatie american nu reuseste sa furnizeze elevilor competentele necesare pentru a face fata cerintelor economiei de piata. In calitate de mama, stiu ca nimic nu este mai important decat sa ne asiguram ca acesti copii dispun de o baza solida pe care sa poata construi mai tarziu cariere. Si pentru ca acest lucru sa fie posibil avem nevoie de institutii de invatamant de calitate si de un sistem cu adevarat functional. Trimit un mesaj liderilor acestei natiuni: sa faca din reforma educationala o prioritate", a adaugat ea.
Campania a fost creata de agentia de comunicare strategica SS+K si abunda in statistici alarmante, inclusiv una potrivit careia 70% din elevii din ultimul an de gimnaziu din Statele Unite nu stiu sa citeasca cursiv.

Obiectivul principal al campaniei este de a crea o puternica comunitate online formata din parinti si activisti care sa sprijine reforma educationala.
"Stim ca americanilor le pasa cu adevarat de acest subiect care ii afecteaza pe ei si familiile lor si formarea unei generatii viitoare de americani care sa beneficieze de o educatie la standarde superioare este unul dintre problemele cele mia importante cu care se confrunta tara noastra", a declarat Roy Romer, Chairman al Strong American Schools.
"Noua campanie «One Nation Left Behind» initiata de asociatia «Strong American School» scoate in evidenta o realitate pe care America a reusit sa o eludeze pana in prezent: studentii americani sunt sub nivelul colegilor lor din plan international.

Studiile mai recente arata ca din 30 de tari dezvoltate, 24 surclaseaza America la nivelul de pregatire al studentilor la matematica si 20 la fizica. Liderii americani trebuie sa acorde atentie acestui subiect si sa transforme investitiile in studenti intr-o prioritate nationala", a spus Marc Lampkin, Director Executiv Strong American School.


Strong American Schools este un proiect initiat de Rockefeller Philanthropy Advisors, o organizatie nonprofit sustinuta de The Eli and Edythe Broad Foundation si de Fundatia Bill si Melinda Gates.

Asta se intampla astazi in USA. Ce sa mai ceri de la romani?
In masura in care voi primi date despre salarizarea unui profesor american si/sau echivalentul alocatiei pentru un copil de acolo, le voi publica pe blog pentru o analiza mai obiectiva.

Ma bucur sa vad ca profesorii romani sunt parca o idee mai inspirati si se orienteaza spre noi metode didactice,
preferand sa predea cu ajutorul calculatorului.


Niciun comentariu: