25 noiembrie 2017

Reparare rezistenta slow cooker

Vorbim acum de modelul de crock-pot de 5,7 l care nu mai incalzea, nici pe low nici pe high.


Trecem peste faptul ca afisajul digital s-a dus la aproape 11 luni, desi era in garantie mi-a fost lene sa caut facturile. Practic nu s-a dus de tot, doar lipsesc cateva lumini de la cifre: stiind ca incepe de la 10 ore si fiecare click inseamna 30 de minute, cam stim cum sa-l setam. Problematic la timpul ramas dar si asta se rezolva: notam la ce ora am pus la fiert. Acum deja are aproape 2 ani.


Rezistenta incalzire slow cooker - crock-pot
Rezistenta incalzire slow cooker - crock-pot
Revenind la problema cu caldura: initial la o reteta proprie si personala, inventata pe moment am vazut ca nu prea incalezeste. Nefiind ceva critic, am amanat. Pana cand a trebuit sa gatesc si am ramas cu ochii in soare.

Cautat pe internet rezistenta slow cooker, rezistenta crock-pot si chiar rezistor (termenul corect) si chiar "element de incalzire" ca poate asa scriu inginerii in termo. Neam. Asa ca am facut ce stiu mai bine: am defacut aparatul :)

Prea greu nu e de desfacut : e usor, maxim am taiat doua fire imbracate cu protectie termica pe ele ca sa lucrez mai usor.

Nu am facut poze, mai usor mi-a fost sa desenez poza cu obiectul de defect.
Practic rezistenta toata-toata e imbracata in doua benzi de aluminiu subtirel, gen doza de bere, care impacheteaza resistenta de baza si ea inconjoara tot vasul de aliminiu de jos, stransa la capete cu un arc pt un contact mai bun:
- o rezistenta bobinata pe un miez izolator
- doua benzi de izolator extern menite sa impiedice contactul rezistentei bobinate cu benzile de aluminiu ce o imbraca. Nu sunt capsate, se desface cu degetul, la "recapsare" parca e indicata strangerea celor doua benzi de alumini cu un patent mic.
La capetele benzii cu nichelina bobinata sunt prinse in aer doua fire, din pacate de fier: unul din fire oxidase si de aici nu mai facea contact.

Revenind la problema cu incalzirea: masurat rezistenta = fir intrerupt.
Cautat din fiecare parte unde e intrerupt circuitul: gasit solutia, firul din cap nu facea contact cu nichelina.
Taiat 2 cm din firul original cu protectie termica, pus fir de cupru de acelasi diametru. Pentru ca nu aveam conductor cu protectie termica, am imbracat firul meu de plastic in 2 tuburi termocontractoare: unul cam cat firul si inca unul de un diametru putin mai mare, ca sa fiu sigur ca si izoleaza si strange.
Idem la zona unde am taiat firul original: pus tuburi termocontractoare de 2 diametre diferite, ca sa fiu sigur ca am imbracat complet. Practic tot firul nou de cupru a fost imbracat in termocontractor desi poate am exagerat, temperatura rar ajunge la 100 grade si rezistenta e totusi de putere mica: 230w (nu 220w cum scrie in specificatii pe site). Cum zice rusul: safety first.
De retinut: izolatorul central pe care e bobinata nichelina e destul de flexibil insa nu trebuie exagerat. Am reusit sa-l rup dar am reusit si sa-l presez bine intre benzile izolatoare externe.
Recomandat: am prins de data asta nichelina si conductorul de cupru cu capse :) (capsator de birou) in speranta unui contact mai bun si de durata. Similar si capetele izolatorilor: mai mult ca sa fiu sigur ca sta banda cu nichelina bine fixata.
Tot recomandat: de verificat la fiecare pas continuitatea firelor dar mai ales rezistenta intre capetele firelor si "teaca de aluminiu" ce capseaza minunea asta de rezistenta: are impamantare dar parca nu vrem sa o testam :)
Poate era mai simplu sa comand o rezistenta noua, poate alt aparat, dar de ce nu am face putina mestereala fara prea multa mizerie? :)
Practic: actiunea de reparare a fost facuta in 2 etape:
1). Sa vad cam ce ma asteapta - si m-am saturat de desfacut
2). Tura 2: am asteptat sa am rabdare sa il montez la loc.

Idee finala: am facut un test scurt, a incalizt, acum astept sa faca in 10 ore o carnita de vita cu cuisoare si dafin.

Succes!

Niciun comentariu: