17 februarie 2008

Pregatirea pentru viata de adult | 18 ani

O fraza care mi-a sarit in ochi intr-un aticol Amos News, despre o tanara sinucigasa:

Ioana împlinise 18 ani, deci din punct de vedere legal cazul ei nu mai cade în responsabilitatea Protecţiei Copilului.Potentiala idee de campanie eletorala: votez si cu aia care zic ca fac o lege in acest sens sau arata ce au facut pana acum. Promit!


Articolul complet:


O adolescentă mutilată, o sinucidere şi o Direcţie pentru... Protecţia Copilului
oana C., eleva in clasa a XI-a la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava, olimpică în fiecare an, s-a sinucis, în urmă cu o săptămână, prin intoxicare cu o substanţă încă necunoscută, cauza părând a fi divergenţele repetate cu tatăl sau, transmite corespondentul AMOS News.

Colegii de clasa şi prietenii fetei sunt de aceeaşi părere, deşi nu s-a găsit nimic scris, nicio explicaţie a gestului la care Ioana a decis să recurgă. Tragedia atrage atenţia şi prin faptul că, în urmă cu circa 3 ani, copila a apelat la specialiştii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava, unde s-a plâns de violenţa fizică a tatălui său îndreptată asupra sa şi a mamei sale. Drept urmare, întreaga familie a fost chemată la Direcţie, unde i s-a propus un program de consiliere. Cei trei au refuzat, însă. De atunci, situaţia conflictuală din familia adolescenţei nu s-a ameliorat. 

...
„Nu a fost decât o sesizare verbalã, nimic scris, ca sã putem interveni. Din câte ne-am dat seama, era o fetiţă rebelă, care nu suportă un tip de educaţie milităroasă”, a afirmat Straton. Mai mult, el spune că atunci când s-a sinucis, Ioana împlinise 18 ani, deci din punct de vedere legal cazul ei nu mai cade în responsabilitatea Protecţiei Copilului. Dacă sesizarea Ioanei ar fi fost făcută în scris, şi nu doar verbal, cum declara directorul instituţiei pentru protecţia copiilor aflaţi în situaţie de risc în familia lor, probabil că adolescenta ar trăi şi acum. Dar cine ar fi trebuit să-i explice copilei că toate vorbele zboară şi numai ce e scris, rămâne ?Vad tot felul de campanii, anti drog, anti fumat, anti hiv, anti accident...

In scoala copiii primesc educatie, dau tot felul de teze la zeci de materii care le folosesc mai mult sau mai putin in viitor.

Ma gandeam, de pregatirea pentru viata de adult se ocupa cineva? Ma refer la aspectele juridice.

Daca tot le baga in cap tot felul de informatie, de ce sa nu fie si materie obligatorie pregatirea legislativa pentru viata de adult? Cel putin de asta vor avea cu siguranta nevoie pentru foarte multi ani.

Cine sa nu o faca daca nu tot scoala?
Tranzitia la viata de adult se face pe nesimtite, pentru multi pe bancile scolii. Astazi esti copil, maine adult cu alte responsabilitati dpv juridic. Practic, e acelasi copil de ieri, dar... cu drepturi si obligatii de multe ori necunoscute.


Cateva exemple la rapid:
A facut kinderul 18 ani!
Doamne ce bucurie
De astazi are voie sa-si cumpere tigari, are voie sa conduca masina (evident, cu permis) pe drumurile publice, are voie sa se imbete pana ii iese pe ochi.

Dar tot de azi...
Daca se bate cu colegul de ieri care inca nu a implinit 18 ani, se numeste ca un adult a agresat un copil.

Daca face dragoste cu prietena minora... iar jale mare. Ca e adult.

Chiar are grija cineva de copii si in sensul asta? Ii constientizeaza cineva?
Gresesc mult cand ma gandesc la o materie obligatorie in sensul asta?

Ok, la biologie, matematica si alte materii mai sunt ajutati acasa de parinti. Dar pe domeniul juridic?

Niciun comentariu: