Nu ziceam eu ca Banatu-i fruncea?
Investitorii slovaci, îndemnaţi să investească în vestul ţării
Ambasadorul Slovaciei în România, Rapcekova Dagmar, a declarat, luni, la Arad, că va sprijini investitorii din ţara pe care o reprezintă să vină să investească la noi în ţară, mai ales unde există comunităţi de slovaci, informează corespondentul AMOS News.
Varza murata din Slovacia
Rapcekova Dagmar a spus că va acorda o importanţă foarte mare dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două state, relaţii care vor avea la bază atragerea de investiţii, în special în judeţul Arad şi în oraşul Nădlac, unde există cea mai mare comunitate de slovaci din ţară. „Nu doresc numai să venim în România şi să plecăm.
Vrem să şi facem ceva. Sunt interesată, în primul rând, să sprijin stabilirea investitorilor slovaci la Nădlac. Am rămas surprinsă că un oraş cu o populaţie slovacă atât de mare nu a atras, până acum, decât o singură companie slovacă.
Am realizat deja o pagină web în care sun prezentate toate ofertele pe care le au la dispoziţie oamenii de afaceri slovaci.
Vrem să găsim o posibilitate de a prezenta judeţul Arad, cu oportunităţile lui, în Slovacia, care să se concretizeze prin stabilirea unor legături directe. Vom invita un grup de specialişti din zona de vest a ţării în Slovacia pentru a le împărtăşi din experienţa noastră în accesarea fondurilor structurale“, a declarat ambasadorul Slovaciei la Bucureşti.
De asemenea, demnitarul slovac a mai precizat faptul că este interesat să sprijine dezvoltarea infrastructurii din România în perspectiva dezvoltării turismului. „Eu călătoresc foarte mult şi de aceea cred că o infrastructură foarte bună trebuie să fie primul punct de plecare în dezvoltarea turismului. Infrastructura ar putea realiza facil accesul către monumentele istorice, dar şi către destinaţii turistice.
În Slovacia sunt foarte căutate drumurile vinului, care au fost creeate pe baza unor conexiuni cu monumente istorice. Pe lângă acestea din urmă, turiştii mai pot vedea tehnicile de preparare a vinului, pot să participe la degustări. Au posibilitatea să practice cicloturismul şi diferite sporturi“, a mai afirmat ambasadorul Slovaciei.Numărul total de investitori slovaci care au afaceri în România este de 257, dintre care 26 sunt stabiliţi în judeţul Arad.
Primarul din Nădlac, Vasile Ciceac a spus că lipsa investitorilor slovaci din acest oraş se datorează lipsei forţei de muncă. „Până în decembrie 2007, la Nădlac, a existat punctul vamal, care a absorbit o mare parte a forţei de muncă din oraş. Acum, lucrurile s-au schimbat, am demarat investiţiile într-o nouă zonă industrială şi suntem în negocieri, deja, cu o companie slovacă, pentru a veni să-şi dezvolte afacerile aici“, a precizat Ciceac.
Autorităţile judeţului Arad au spus că vor să dezvolte cât mai multe proiecte, împreună cu cei din Slovacia, mai ales în domeniul infrastructurii, deşeurilor, reţelelor de alimentare cu apă şi turismului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu