4 ianuarie 2011

De facut in 2011: electronica

Pentru ca mi-am propus ca in anul 2011 sa aloc mai mult timp pentru offline, una din vechile pasiuni/hobby: Electronica.


Ideea e foarte simpla: mai multi tranzistori adunati fac un circuit integrat, mai multe integrate logice... fac un calculator.  De la calculator la SEO e cale lunga, dar asa am inceput eu :)

Au trecut aproape 30 de ani si inca ma mai minunez de "marea descoperire" a unui tranzistor: emitor - baza blocat, poate opri intregul tranzistor, cu tot curentul care vine prin rezistorul (rezistenta) de alimentare a bazei. Faza simpatica e ca se preteza la rezistente de 1k, ceea ce inseamna distanta mare de tot.

Evident, efectele sunt incomensurabil mai mari atunci cand se aplica in integrate logice (CDB-uri se numeau) gen CDB 400, CDB 442 (numaratoare, decodoare, porti logice...).

Practic... deja am intrat intr-o farfurie alba cu leduri (18 + 3), alimentata initial la 6 V, cu care de vreo 2 saptapani incerc sa descarc una din cele 2 baterii vechi de matiz (teoretic duse), alaturi de 1 led albastru de bricheta pus pe o rezistenta de 1,2k.

Mi-am mai bagat nasul intr-o lampa cu senzor de lumina de la carreforur, dupa ce am avut grija sa parlesc o alta lumina de veghe dintr-o serie apropiata, alimentata la un convertor 12v CC- 220 AC. Probabil nu s-a pupat circuitul de reducere a tensiunii cu frecventa celor 220 V.

O chestie super faina, e alimentarea lampilor de gradina cu led-uri de 3-3,5 v cu acumulatori de 1,2 V. Am vazut pana acum 2 versiuni: cea desfacuta, cu vreo 2-3 tranzistori si alta cu un singur tranzistor si o bobina pe miez toroidal de 2 lei, pe care un tip pasionat deja a si pus-o online.

Super pasiune, super hobby, mai ales ca preturile la componente au scazut imens iar documentatie de calitate se gaseste pe internet.

Doi tipi pe care i-am remarcat "la plezneala":

http://cumsefaceunaalta.blogspot.com - unde am aflat mai multe de ledurile RGB (nu prea stiam ce fac) si mai ales ca panourile solare au si ele diferite capacitati. De remarcat cele 3 panouri solare, prezentate cap-coada, gen tutorial.


http://www.niqro.3x.ro - o gramada de scheme si adaptari, inclusiv atat din vechea scoala (almanah Tehnium) cat si jucarii noi desfacute (omul cu lampa la 1,5 v), pe sistem de reverse engineering.

Si 3 magazine de jucarele, din care multe habar nu am ce fac (aer comprimat cu racire la -45 grade celsius?)

http://www.e-piese.ro/

http://www.tme.eu/ro/katalog/


http://www.adelaida.ro

Mai multe magazine online pe masura ce se va efectua Studiul National de Comert Electronic pentru anul 2011.

Mai era si un magazin offline prin Tr Severin, destul de bunicel, dar cam fara multe (foto diode, fotorezistente) de unde am luat deja un led porocaliu la 1,5 cm diametru si altul, rosu, de 1 cm la "imensul pret" de 1 leu.

Nu stiu la ce imi trebuie, ideile vin pe parcurs.

Felicitari celor care duc aceasta pasiune mai departe si imense multumiri pentru tutorialele de calitate.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Update:
http://www.conexelectronic.ro/produse.php

Sorin Frumuseanu spunea...

Update:
Multe kituri: http://oboyle.ro/shop/electronice/kit-uri-electronice/joc-de-lumini-2.html

Auzit de el acum 2 zile: http://www.electronika.ro/magazin/

Piese si kituri: http://www.adelectrocom.ro/index.php?cPath=44

Sorin Frumuseanu spunea...

http://mivarom.ro - magazinul din Alexandria de unde am luat deja un kil de piese.

Unknown spunea...

Ala cu bobina de ferita de "2 lei" este un Joule Thief, e foarte util, cu el poti stoarce si ultimi 200mV din baterie.