Blog sorin frumuseanu | Sa nu uiti Darie: Jurnal online despre lucruri pe care vreau sa-mi amintesc
3 ianuarie 2008
Turisti pe Semenic | statiuni munte Banat
Staţiunile Muntele Semenic şi Muntele Mic, pline cu turişti
Mii de turişti din toată ţara îşi petrec câteva zile de vacanţă de iarnă pe munţii din Banat, transmite corespondentul AMOS News.
Staţiunile montane din Banat au fost pline de sărbători la capacitate maximă. Biletele şi pachetele pentru revelion au fost concepute de aşa natură încât să cuprindă şi zilele de 3, 4,5 şi 6 ianuarie. La această dată, nici unde nu se poate găsi un loc de cazare.
Drmul judeţean care leagă Reşiţa de Muntele Semenic este oarecum întreţinut de către drumari, dar totuşi, zăpada bătătorită şi poleiul este prezent pe porţiuni întinse de drum.
Pe Semenic funcţionează doar două instalaţii de schilift dintr-un total de 5 iar instalaţie de schiat pe timp de noapte, nu există.
Pe Muntele Mic, toate instalaţiile de cablu sunt în funcţiune iar cele trei instalaţii nocturne funcţionează până noapte târziu. Probleme se înregistrează la parcarea autoturismelor la staţia de telescaun de la Borlova. Fiindcă nu există nici o parcare amenajată, turiştii îşi lasă maşinile care pe unde apucă- blocând accesul spre telescaun.
Despre Semenic, sursa www.caransebes.ro
Munţii Semenicului fac parte din grupa sudică a Carpaţilor Occidentali, culminând cu Vârful Piatra Goznei (1447 m) şi Vârful Semenic (1445 m) şi reprezintă un important nod hidrografic – „castelul de apă al Banatului” – din care izvorăsc Timişul, Nera, Bârzava etc.
În ceea ce priveşte constituţia lor geologică, putem separa două zone cristaline: zona Miniş şi zona Sebeş. Relieful coboară, de la nord de Vârful Semenic, până la Vârful Nemanu Mare (1122 m). În regiunea izvoarelor Timişului se găseşte depresiunea Gărâna, formată prin eroziune diferenţială.
În aceşti munţi nu se întâlnesc urme glaciare, ci doar efectele modelării preglaciare, depresiuni nivale, văluriri şi vârfuri piramidale. Alături de Munţii Semenicului, în aceeaşi grupă, se mai găsesc şi Munţii Aninei şi ai Dognecei, formând nucleul Munţilor Banatului.
Întreg acest ansamblu montan formează o zonă turistică importantă, unde se poate practica un turism complex. În acest areal se află rezervaţiile naturale Semenic - Cheile Caraşului şi Cheile Nerei - Beuşniţa, de o mare valoare şi frumuseţe.
Complexul turistic Semenic se găseşte la peste 1400 m altitudine, între vârfurile Piatra Goznei şi Semenic, situat într-un cadru natural atractiv, beneficiind de amenajări pentru sporturi de iarnă şi căi de acces lesnicioase. În afara unui teleferic, există drumuri de acces din Reşiţa - Văliug şi Slatina Timiş - Trei Ape - Gărâna. Acest al doilea drum face legătura cu linia ferată Timişoara - Bucureşti prin Slatina-Timiş, de unde pe şoseaua E 70 sunt circa 20 km până la Caransebeş.
Zona Semenic are avantajul unei lungi perioade de zăpadă, ca şi pe Muntele Mic. Sunt destul de puţine locuri în ţară în care zăpada să persiste, chiar şi 6 luni pe an .
Turiştii găsesc aici un schilift şi mai multe pârtii, iar în ceea ce priveşte cazarea, staţiunea Semenic dispune de peste 400 locuri de cazare în principal în cabanele Gozna, Nedeea şi Semenic, ca şi în vilele din zonă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu