19 august 2012

Ciorba rapida de legume cu coasta afumata

In momentul in care ajungi sa comanzi doar 2 mici deliciosi, plini de lipide, grasimi si vitamine b12 deopotriva, e limpede ca e nevoie de o delicioasa ciorba de legume, de preferat si cu ceva proteine din afumatura.


mici mustar paine
Reteta rapida, trimisa persoanei care corupe, via YM:

invitatie la mici: 8 si ceva..
sorin frumuseanu: stoi ca am pe foc
invitatie la mici: chem pompierii?
sorin frumuseanu: mancare bre
invitatie la mici: d care bre?
sorin frumuseanu: coasta afumata
sorin frumuseanu: cu orez fiert deja
sorin frumuseanu: 6 rosii mari
sorin frumuseanu: 3 cepe mici
sorin frumuseanu: tarhon, busuioc
sorin frumuseanu: ardei gras prajit in unt
invitatie la mici: esti dat dracu..
sorin frumuseanu: iti aduc?
sorin frumuseanu: aia e toata mancarea
sorin frumuseanu: parca am mai pus morcov alb si rosu
sorin frumuseanu: si telina
sorin frumuseanu: mare lucru
sorin frumuseanu: nu ai cum sa te otravesti

Ingrediente, simplu si rapid:

Gata facut: amestec de orez rosu, alb si 25% arpacas = echivalent inlocuitor paine

5 rosii mari si coapte, ardei de oricare 5 bucati, 2 morcovi, pastaranac (morcov alb), ceva telina, tarhon, busuioc uscat.

Probabil mergeau si neste boabe de piper, 2 foi de dafin dar nu a fost timp de ele.

Se fierbe la presiune coasta de porc afumata cam 10 minute alaturi de 3 cepe micute taiate in 4 (mergeau si in 2), timp in care din barda se pregateste restul.
Din barda= bucati mari si f mari

Am urmarit trendurile cu prajeala unde tot mai des este inlocuit uleiul cu unt, motiv pt care am preferat sa prajesc doar ardeii in putin unt si abia la sfarsit o mana de rosii (pt gust specific de rosii prajite).

Se adauga peste coasta afumata rosiile crude, prajeala si restul de ingrediente.

Rezulta o ciorba cu aspect taranesc, facuta din barda, ceva intre ghiveci si o ciorba subtire, care nu mai are nevoie de paine.

Da' buna rau.


13 august 2012

Retete cu mure proaspete

Doua retete reusite cu mure proaspete, realizate in august 10-12 2012. Dupa ce am vazut ca murele nu rezista mult timp la frigider, am reluat desertul rece utilizand mure proaspete.


mure


Cu atatea fructe si legume din Ungaria, Cipru si alte tari vecine si prietene (da, inclusiv morcovi si prune de import, doar imi spun oamenii de pe piata) am ales ceva 100% garantat din Romania: murele proaspete.

Reteta 1 cu mure

Ingredinete

Jumatate cutie de smantana/iaurt de mure proaspete, 2 oua (de preferat de casa), 2 plicuri zahar vanilat, busuioc (de preferat verde, e ok si praf), scortisoara, nucsoara, 4 linguri de iaurt (e ok si 6, nimic nu e critic).

Fix in cutia de iaurt raman murele proaspete, de la frigider (nu de la congelator).
Se adauga 4-6 linguri de iaurt, de preferat de casa (de adaugat in wishlist iaurtiera - scula care face iaurt de casa).

Pentru proteine si ce o mai fi bun in oole crude: se sparg doua oua.

Peste: cele 2 pliculete de zahar vanilat, jumatate de lingurita de scortisoara si un sfert de nucsoara urmate de 2 lingurite de busuioc praf.

Se da cu blenderul in ele 4-5 minute si se serveste imediat. Cum, nu stiu.

Ca idee rezulta o cutie de 1 kg plina de amestec.

Imagine ingrediente : busuioc, orez rosu, negru...


Reteta 2 cu mure proaspete

Ingrediente:

Jumatate cutie mure proaspete, orez rosu fiert la steamer (1/2 din cantitatea marcata pe cutie pt o portie), 1 plic zahar vanilat, zahar sau miere suplimentar, busuioc, scortisoara, nucsoara, 4 linguri de iaurt sau mai mult.

O reteta excelenta atunci cand parca nu vrem sa fie tocmai inghetata.

Orezul rosu fierbinte de la steamer se pune direct peste mure si se amesteca la fel ca in reteta anterioara.
Cu ocazia asta in primul rand se obtine un desert la temperatura camerei, se introduc nutrientii buni din orezul rosu, nucsoara, busuioc.

Pentru consitenta, data viitoare (in seara asta adica) de incercat cu orezul intreg, fara sa mai treaca prin blender.

Ca si gust: absolut superb, orezul rosu chiar e demential.

Imagini cu mure si orez rosu:


Mure proaspete
bol mure proaspete


Mure coapte
mure de padure

orez rosu
orez rosu fiert

orez rosu


Si via Flickr:
Foto 1 unde apar si seminte de dovleac si migdale, surse inestimabile de magneziu
mure


Foto 2: tot orez rosu, aroma speciala
orez rosu

Nota pentru 2013: Murele apar in Orsova (altidutine max 120 m) prin 2-5 august. La frigider nu rezista mai mult de 3 zile. Cand le termin, fie caut alte fructe de sezon, fie plec in vacanta la munte dupa mure.




8 august 2012

Citat probleme-solutii

Sorin Frumuseanu, Cluj 2012

Discutiile despre probleme creeaza probleme, discutiile despre solutii creeaza solutii. - Steve de Shazer.

26 iulie 2012

Cu publicitate prin email

Noul cuvant "magic": Datorita abonarii pe site-ul nostru sau printr-un site partener.

Publicitiatea prin email



Ca si alte mesaje gen publicitate pe email, oamenii isi cer scuze si imi cer sa ma dezabonez.


Pa' de ce?

Dupa cum se vede, google gmail ii plaseaza singur acolo unde le e locul: gmail spam.

Nota: Vine toamna, oamenii de incalzesc si cu combustibil solid. Rog trimiteti pliante, fluturasi. La alegerile locale am colectat deja 7 kg de "carbon" :)

24 iulie 2012

Vitamina B12

Emisiune interesanta la euforia tv cu si despre vitamina B12.


Cica ii trebuie ceva acid in stomac iar acidul folic (ala din linte) poate acoperi carenta de vitamina B12.

De vazut pe unde e si cum se asimileaza.

23 iulie 2012

Sanatate: linte si orez

Nou in studiu de nutritie in bucatarie, alaturi de consacratul orez rosu si negru: lintea rosie si lintea verde, noi alimente netestate inca.


Viata de fumator, ce sa-i faci :) Doar asa te motiveaza ceva mai mult.



www.flickr.com

sorin frumuseanu's Blogs photoset sorin frumuseanu's Blogs photoset

Din ce spun oamenii in mai multe locuri:
- excelent pentru colesterol (nu are deloc);
- contine molibden - bun pt inima
- acid folic in veselie
- fibre alimentare
- stabilizeaza nivelul de zahar in sange
- inca 6 minerale
- zero grasime
Teresant si parca se pupa cu ultima mea reteta de ceai de busuioc cu papadie.

Mai multeinfo la http://prodieta.ro/lintea-beneficii-preparate-din-linte-cum-preparam-lintea/ si http://www.dietetik.ro/lintea/1851.html

Lintea este foarte bogata in molibden, un metal care face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman. Atat de bogata in molibden este lintea incat 100 de grame reprezinta tot necesarul zilnic al organismului pentru acest metal. Molibdenul arde grasimile sanguine, ajuta la formarea hemoglobinei sau imbunatateste metabolismul celular.

Dupa molibden, cea mai mare concentratie in linte este reprezentata de acidul folic si de fibre, doua elemente absolut vitale. Alti nutrienti importanti din alcatuirea unei boabe de linte sunt manganul, fierul, fosforul, proteinele, cuprul, potasiul, vitamina B1.

Sanatate maxima