Doua retete reusite cu mure proaspete, realizate in august 10-12 2012. Dupa ce am vazut ca murele nu rezista mult timp la frigider, am reluat desertul rece utilizand mure proaspete.
Cu atatea fructe si legume din Ungaria, Cipru si alte tari vecine si prietene (da, inclusiv morcovi si prune de import, doar imi spun oamenii de pe piata) am ales ceva 100% garantat din Romania: murele proaspete.
Reteta 1 cu mure
Ingredinete
Jumatate cutie de smantana/iaurt de mure proaspete, 2 oua (de preferat de casa), 2 plicuri zahar vanilat, busuioc (de preferat verde, e ok si praf), scortisoara, nucsoara, 4 linguri de iaurt (e ok si 6, nimic nu e critic).
Fix in cutia de iaurt raman murele proaspete, de la frigider (nu de la congelator).
Se adauga 4-6 linguri de iaurt, de preferat de casa (de adaugat in wishlist iaurtiera - scula care face iaurt de casa).
Pentru proteine si ce o mai fi bun in oole crude: se sparg doua oua.
Peste: cele 2 pliculete de zahar vanilat, jumatate de lingurita de scortisoara si un sfert de nucsoara urmate de 2 lingurite de busuioc praf.
Se da cu blenderul in ele 4-5 minute si se serveste imediat. Cum, nu stiu.
Ca idee rezulta o cutie de 1 kg plina de amestec.
Imagine ingrediente : busuioc, orez rosu, negru...
Reteta 2 cu mure proaspete
Ingrediente:
Jumatate cutie mure proaspete, orez rosu fiert la steamer (1/2 din cantitatea marcata pe cutie pt o portie), 1 plic zahar vanilat, zahar sau miere suplimentar, busuioc, scortisoara, nucsoara, 4 linguri de iaurt sau mai mult.
O reteta excelenta atunci cand parca nu vrem sa fie tocmai inghetata.
Orezul rosu fierbinte de la steamer se pune direct peste mure si se amesteca la fel ca in reteta anterioara.
Cu ocazia asta in primul rand se obtine un desert la temperatura camerei, se introduc nutrientii buni din orezul rosu, nucsoara, busuioc.
Pentru consitenta, data viitoare (in seara asta adica) de incercat cu orezul intreg, fara sa mai treaca prin blender.
Ca si gust: absolut superb, orezul rosu chiar e demential.
Imagini cu mure si orez rosu:
bol mure proaspete |
mure de padure |
orez rosu fiert |
Si via Flickr:
Foto 1 unde apar si seminte de dovleac si migdale, surse inestimabile de magneziu
Foto 2: tot orez rosu, aroma speciala
Nota pentru 2013: Murele apar in Orsova (altidutine max 120 m) prin 2-5 august. La frigider nu rezista mai mult de 3 zile. Cand le termin, fie caut alte fructe de sezon, fie plec in vacanta la munte dupa mure.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu