Micuitism ca iar facu 360 yahoo figuri si nu am fost inspirat sa scriu in editor.
Ieri, ora pamantului, stinge bec, stinge lumina, show puternic mediatizat (cica) sa aratam cat de tare vrea Romania sa salveze programul.
Nu am avut de lucru: am pornit iar tv.
Si nu regret: Stima imensa pentru reportajul de la Antena 3
In plin show de uite cat de bine ne aliniem la energia ecologica, Antena 3 are curajul sa arate ca nu prea e asa.
3 Sisteme ecologice tari, tehnologie care tre retinuta, ca exista si se poate aplica in Romania:
1. Un roman american care aduce o tehnologie de schimbatoare de caldura pe baza de puturi forate in pamant.
Cica in pamant, de la o anume adancime, temperatura e constanta la 12-15-18 grade celsius. Nu am retinut.
Astfel, pe perioadele de frig e mai rentabil sa incalzesti apa de la temperatura aceea la cat vrei in casa. Vara, similar, bagi aerul cald acolo si il racesti la cat iti trebe in casa. Pompe de caldura, schimbatoare, cei curiosi gasesc. Costuri investitie: vreo 25.000 euroi.
2. Un fost centru ceausist. Curaj mare pe oamenii de la Antena 3 sa prezinte si sa aiba curaj sa zica faptul ca pe timpul lui Ceausescu s-au facut si proiecte de top, de inalta tehnologie pe partea de energie ecologica.
Au prezentat un parc de panouri solare, care, similar, incalzeau apa (menajera) la o temperatura suficient de mare. Foarte interesanta tehnologia, aplicabila. Investitie: tot vreo 25.000 euro.
3. Ultima tehnologie, probabil cea mai interesanta: un tip a cumparat de la stat o turbina eoliana, plantata total aiurea (sa fie la norma) intr-o zona fara vant.
Un tip a dat vreun miliard de euroi si a pus-o cu cap unde trebuia, in baza unor studii de harti de vant (cica exista arhive de 30 de ani).
Teresante problemele cu care s-a lovit investitorul: cica sa faca studiu de ornitologie, sa nu dauneze la fauna. De ras (sau de plans) cand efectiv a fost obligat sa adune pene de pasari din zona, pt niste rapoarte. Asa or face si la Portile de Fier sau alte hidrocentrale? Aduna pesti :)) Total departe de biznisu omului, respectiv producerea de energie electrica ecologica.
Tare. Dar si mai tare modalitatile de plata impuse de ANRE: i-au impus sa faca un grafic cu estimarea de energie electrica produsa in perioada urmatoare.
Dur de tot, ca in functie de graficul acela era fie penalizat, fie surplusul era taxat la pret mult mai mic. Nasol moment ca cica "asa prevede UE" si in spiritul de turma, se aplica si in .RO.
Cica efectiv nu ai cum sa prevezi cata energie poti produce maine, pentru simplu motiv ca banii in domeniul asta se fac dupa cum bate vantul (la propriu, de data asta). Posibil pe baza de abonament la servicii (platite) de estimare a curentilor de aer si tehnologii specifice, s-ar putea face si astfel de previziuni. Alti bani, alta distractie, ca asa e legea.
In concluzie, se poate produce energie ecologica si in Romania, singurele piedici fiind puse chiar de legislatie.
Frumos reportaj, multe poze, multa documentatie.
Dar hai sa stingem becul ca e mai simplu si iese ceva show.
Asa ca nici o sansa ca si alte tehnologii de reducere a consumului la masini sa fie sprijinite, cum ar fi cele de chip tuning, unde prin modificarea software a calculatorului cu care sunt dotate tractoarele, camioanele, autobuzele sau alti consumatori de combustibili clasici, se poate demonstra pe bancul de proba, cu sisteme de diagnoza, ca se reduce consumul de carburant cu valodi de 3-5 procente.
E an electoral? :)