10 octombrie 2007

Bio-combustibili

Primul Forum Regional pentru Energie va oferi tuturor celor implicaţi posibilitatea să discute diverse chestiuni din domeniul energiei

Şase Camere Americane de Comerţ (AmCham) din întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est (CEE), incluzând organizaţiile din Ungaria, Repuglica Cehă, Polonia, Republica Slovacă, Ucraina şi AmCham EU, susţinute de CEU Business School (Şcoala de Afaceri Central-Europeană) şi Regional Environment Center (Centrul Regional pentru Mediu) şi-au unit eforturile pentru a organiza primul Forum Regional pentru Energie la Budapesta, pe 12 octombrie 2007.

GE, companie globală cu operaţiuni importante (25.000 de angajaţi) în regiune, a iniţiat acest dialog pentru a încuraja o abordare unitară în ceea ce priveşte strategia energetică, atât de necesară în CEE, pentru a creşte gradul de competitivitate a regiunii. Forumul va reuni 200 de participanţi la nivel înalt, între care reprezentanţi ai unor companii din industria energiei, cum ar fi MOL, E.ON si Gazprom; factori de decizie politică din regiune, din UE şi SUA; directori executivi ai unor importante companii globale, reprezentanţi ai mediului academic şi ai organizaţiilor non-guvernamentale, precum şi presă locală şi internaţională.
În cadrul a numeroase discuţii, dezbateri şi discursuri se vor expune pe larg motivele şi nevoia CEE de a răspunde provocărilor legate de energie în mod unitar la nivel regional şi mai puţin prin intermediul unor strategii multiple elaborate la nivel naţional.
"Schimbarea climei a devenit una dintre cele mai importante probleme ale zilelor noastre. Fiind o companie responsabilă social, MOL este decisă să susţină dezvoltarea pe principii durabile şi iniţiativele de reducere a emisiilor de gaze de seră", a declarat György Mosonyi, GCEO al MOL Group.
"În acelaşi timp, MOL şi-a asumat calitatea de lider în regiunea noastră, prin producerea activă de combustibili mai curaţi şi implicarea în crearea celei de-a doua generaţii de bio-combustibili. Cu toţii ştim că o piaţă regională liberalizată şi competitivă poate să asigure un teren de joc echilibrat. Pornind de la aceste idei, conferinţa ne va permite să situăm discuţiile despre principalele probleme legate de energie la nivel regional", a adăugat György Mosonyi.
Având în vedere succesul primului dialog regional, "Provocări globale, megatendinţe şi răspunsuri la nivel regional", organizat la Varşovia, anul trecut, GE a apelat la Camera de Comerţ Americană cea mai mare şi cu cea mai îndelungată istorie din CEE pentru a-şi mobiliza organizaţiile partenere şi a continua această iniţiativă la un nivel superior.
Concluzia participanţilor la Dialogul de anul trecut a fost că provocarea principală pentru CEE este energia - resurse, finanţare şi eficienţa utilizării. Ca regiune, CEE se confruntă deja cu probleme în domeniul energiei, legate de dezvoltarea durabilă, sursele de energie regenerabilă şi utilizarea ineficientă a energiei, în comparaţie cu alte ţări europene (vezi graficul de mai jos); cu toate acestea, CEE încă abordează situaţia mai degrabă de o manieră fragmentată decât de pe o poziţie unitară, la nivel regional.
În contextul în care lumea continuă să se dezvolte, aspectele producţiei şi consumului de energie devin mai mult o problemă globală şi mai puţin o chestiune de nivel naţional, specifică unei anumite ţări. Având în vedere dezvoltarea înregistrată pe piaţa energiei, noile tehnologii şi soluţii oferă avantaje importante, care ar trebui să fie utilizate astfel încât să îmbunătăţească operaţiunile şi să susţină creşterea.
Toate ţările din CEE au o experienţă istorică, economică şi culturală comună. Aceste similitudini pot juca rolul unei platforme, de pe care să se abordeze nevoia de modernizare a infrastructurii, care în prezent înregistrează un decalaj faţă de restul Europei, atât în ceea ce priveşte tehnologia, cât şi eficienţa consumului de energie.
"Acest forum ar trebui să fie primul eveniment dintr-o întreagă serie care să discute provocările cu care ne confruntăm în materie de energie, plecând de la un nivel multi-sectorial şi transfrontalier. Primul Forum Regional pentru Energie va oferi tuturor celor implicaţi posibilitatea să discute diverse chestiuni din domeniul energiei şi să adopte o atitudine mai unitară, de colaborare, în privinţa energiei în regiunea CEE, permiţându-ne astfel să formulăm o viziune comună pentru viitor", a declarat Gusztáv Bienerth, Preşedintele AmCham Ungaria.



Sursa: AMOS News

Niciun comentariu: