6 ianuarie 2013

Salata boeuf trotilla - cu orez rosu si sfecla

Sau mai exact, ziua istorica in care orezul a ajuns in salata de boeuf, zi istorica in gastonomia romaneasca. Partea frumoasa: cot la cot cu inca o leguma magica: sfecla rosie.

Inventie simpla si practica de nutritie, laborator casa nutritie Sorin Frumuseanu avad ca scop imbunatatierea retetei clasice de salata de boeuf cu nutrienti noi din sfecla rosie cu hrean si orez rosu.


Si cand te gandesti ca toate astea au fost inventate doar pentru a compensa consumul de tutun si cafea...
Prima pizza calda la Vila Evergreen predeal: una pentru seara si a doua cand o sa-mi fie foame
Asa cum din istorie stim ca pizza era initial o mancare taraneasca greceasca, ajunsa la nivel de 2012 inclusiv in restaurantele de patru stele, promovata datorita apetitului unei printese/regine din Italia, documentare foto pentru generatiile viitoare la ziua in care orezul rosu combinat cu putin orez alb si si mai putina linte a ajuns alaturi de clasica salata de boeuf. Rezultat final: Boueufo tRotilla.

Cu ocazia asta vad ca termenul corect e tortilla, desi tocmai eu ma refer la magica reteta de Orezo Trotilla cu "trotilla". Si cum tot cautam un nume unic pentru propriile retete adaptate la un mod de viata sanatos, trotilla sa ramana, adevarat trotil de sanatate.

Din oarece discutii disparate pe facebook, lui Edi Tecsan i se spune ca si-a gasi nasul cu mine. Nestiind in ce ma bag, domnia sa isi mentine pozitiile ripostand cu un suc magic de ananas cu menta.

Avand deja in maneca cozonacul cu mac versiunea 2.0 nepublicat,  il las in pace cautand ceva mai bun, stiind ca nepotul Roby (Robert Ivan, mare om de SEO) sigur gaseste ceva la fel de bun ca reteta de spanac, urmand sa o perfectionez.

Pe concret, nu ma puneam sa scriu daca aseara nu aflam ca pe timpuri romanii plateau tribut la turci sfecla rosie. Ori tocmai o adaugasem cu 2 zile in urma in salata de boeuf.

Vorbim de magica zi de 3 ianuarie 2013.

Daca prima jumatate de salata de boeuf a fost consumata cu mamaliga, in acea zi nu mai aveam  sincer nici chef sa invart 8-12 minute pe aragaz.

Painea am exclus-o din alimentatie dinainte de Paste 2012, in favoarea unui amestec de orez alb, rosu, cu oarece adaugiri de arpacas si/sau linte, facut la steamer (temperatura maxima 90 grade - conteaza).

Efectiv nu imi amintesc cum am terminat prima jumatate de salata. Cel mai probabil, am utilizat o fiertura de porumb, numita in Romania mamaliga. Drept urmare arata asa:

Target: ceva bun si sanatos de mancat restul de salata de boeuf

S-a ales din dotarile existente una bucata borcan cu sfecla de rosie de casa facuta cu hrean, otet si o idee de zahar (nu necesita conservanti tks to hrean) si un amestec de opareala la steamer de 2/3 orez rosu si rest linte si orez alb.
Amestec de orez rosu alb si linte, borcan sfecla rosie, salata de boeuf clasica
Chit ca nu ma dau in vant dupa design, urmarind aranjamentele de la restaurantul vilei Evergreen, am zis sa le pun cat de cat frumos, pt un amesec delicios, chit ca interesul este de a manca putin si bun.

beufo trotilla, casa de nutritie sorin frumuseanu

Idee de moment: sa fie asta secretul? Adica mancam mai putin pt ca nu arata tentant?

Inca 2 imagini cu orezul si sfecla rosie asimiland salata:

sfecla rosie, orez rosu, salata boeuf
Evidentiata salata de sfecla rosie cu firicele de hrean - se mananca tot

salata sfecla rosie, boeuf, orez rosu
Orez rosu ca garnitura la salata de boeuf

Gust: se mananca doar cu usa inchisa (cu patura in cap, cu becul stins, nu se da ... alte experesii in functie de cultura locala)


Concluzie: se poate trai si fara paine. Inca urmaresc forumurile unde am intrebat daca ne imbolnavim de ceva datorita carentei de paine.

Nota: S-a zis si pare adevarat, din propria practica a casei de nutritie Sorin Frumuseanu: temperaturile joase genereaza mai putini carbohidrati.

Nota importanta: sfecla rosie merita subiect separat, fiind accesibila si deosebit de generoasa cu vitamine si minerale.




Niciun comentariu: