Chit ca am avut doua evenimente triste in care coliva era obligatorie, recunosc ca de putine ori m-am saturat de coliva oferita la pomeni. Asa ca am reusit sa fac ceva asemanator in casa, bun-bun si eco-eco.
Cu ocazia asta, intrebare vis a vis de disputele pe tema varstei de pensionare (trecand peste faptul ca ai mei, mai sus mentionati nu au prins 60 de ani): daca si la varsta asta asta gatesti, nu ar trebui spor de "ingrijit casa" similar cu muncitele reprezentante ale sexului frumos?
Revenind la reteta de coliva, unica si irepetabila, versiunea completa si adaugita, detalii omise in comunicarea de astazi cu tanarul domn din cunoscuta discutie traznita.
Pas 1: Mergi la piata-piata, cu tarani de tarani, ca sa cauti grau de grau, produs in Romania.
Stupoare: Zero vanzatori.
Cu amabilitate sunt indrumat la AgroBanat (de unde cu un redirect temporar mi-s trimis la un minimarket, se pare unicul din municipiu, cu grau de coliva), unde teoretic gasesc "grau selectionat special".
Desi pana acum mi-a facut placere sa laud produsele cu link pe ambalaj, de data aceasta nu pot spune acelasi lucru despre www.pangroup.ro, olteni de olteni care ma cam facura de ras.
Ambalaj super ok, super indicatii privind data expirarii... Probleme de content insa: multa neghina, ceea ce il face departe de "grau selectionat". Pacat, dar poate isi revin.
Pas 2 :
Se lasa pe foc, 1/2, 1/4 (250-500 grame), de preferat in ceva de teflon ca se poate lipi. Avand experienta de anul trecut, nu am supravegheat fierberea, dar se fierbe relativ repede, mai ales daca a fost lasat 24 de ore la umflat.
Acum reteta, comunicata initial tanarului domn:
Bucatar: grau fiert cu... ce o fii
bucatar: 3 lei kilu de "selectat"
bucatar: dar tot cu neghina
bucatar: nenorociti
bucatar: deci
bucatar: ferbi (de preferat in teflon) 1/4 kil de grau
bucatar: de preferat sa-l lasi la inmuiat cu 24 ore inainte
bucatar: se umfla
bucatar: il pui in ceva mai mare unde pui
bucatar: 1/2 pachet de unt
bucatar: cacao dupa ochi
bucatar: (buna la multe cacao)
bucatar: scortisoara
bucatar: 1 plic zahar pudra
bucatar: nuca de cocos dupa ochi (2 linguri mari)
bucatar: miere (3 lingurite mari)
bucatar: amesteci cu drag si spor
bucatar: in final adaugi stafide tinute in borcan cu rom (acoperite)
bucatar: sau separat
bucatar: stafide + esenta de rom
bucatar: reamesteci
bucatar: lasi la rece
bucatar: ideal e sa ai mereu 1 borcan cu stafide peste care torni rom (d'ala de betivani), romanesc
bucatar: in functie ce gust iti prieste, maresti-micsorezi doza
bucatar: ornamente, minuni.. doar daca ai musafiri.
Sa aveti pofte!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu