29 mai 2009

GPS si navigatie auto

harta gps

Din noua serie (inclusiv tag nou) NOROC SA AI.
In imagine, telefon cu gps Nokia N95.

Chiar ma interesase subiectul de ieri, respectiv Tu stii ce este un GPS?.

Abonat fiind la newsletterul businessmagazin.ro, tocmai am avut placerea sa sa aflu mult mai mult despre gps si navigatie auto, din articolul Ce probleme are sistemul GPS. Un articol super fain, bine documentat, ca un fel de mica istorie, unde in putine cuvinte aflam toata istoria GPS, GNSS (Global Positioning System, Global Navigation Satellite System) si alternativa ruseasca: Sistemul rusesc GLONASS.

Doar un fragment:
Una dintre tehnologiile care se indreapta spre raspandirea globala se cheama GPS. Probabil ca opt oameni din zece identifica GPS-ul cu navigatorul auto, al noualea nu stie despre ce-i vorba, iar al zecelea cunoaste semnificatia acronimului: Global Positioning System. Faptul ca a trecut de prima faza a succesului reiese din faptul ca foarte putini sunt cei pe care-i intereseaza cum functioneaza. E vorba de o “constelatie” de sateliti orbitali (intre 24 si 32) care emit semnale ce permit receptoarelor GPS sa-si determine pozitia si viteza. De aici incep detaliile. Teoretic, semnalele de la trei sateliti ar fi suficiente, insa intervine un parametru foarte sensibil: timpul. Determinarea distantei receptorului fata de un satelit se face pe baza diferentei de timp dintre emisie si receptie. Fiind vorba de viteza luminii, orice imprecizie induce erori majore, motiv pentru care receptoarele “asculta” semnale de la cel putin patru sateliti. De aici incolo incep matematicile.

Buuuun. Deci m-am documentat cu GPS-ul si navigatia asistata auto. Atunci de ce mi-a dat rateuri telefonul mobil cu GPS Nokia N95? Ori a fost prea cald in Matiz ca l-am tinut prea in soare (desi aerul conditionat a mers la mediu) ori nu avea spatiu de memorie prea mare pe card (mai facusem ceva poze cu el).

Sper sa nu fie nevoie sa nu fie nevoie sa fac si un research si pe partea de aer conditionat la Matiz sau reglarile de finete (directare aer conditionat spre parbriz, lateral, aiureli). Pentru sofer si pasageri era ok. Se pare ca nu si pentru telefonul cu gps.

Sau... versiunea rapida, iar bag mana in magazin la telefoane cu gps, chit ca renunt la brandul meu favorit, Nokia.

Nota foto: Imagine cu telefon mobil Nokia N95 si un demo de Garmin, fotografiat intr-o aventura in munti (mare aventura - zapada, munti, ianuarie, de-mi venea sa-l sun pe Doru ca sa-mi zica cum sufletu meu ies de acolo) cu ... buburuza Matiz, ocazie cu care pot demonstra la oricine adevarata valoare a unui autoturism Daewoo Matiz.

Un comentariu:

Anonim spunea...

hiya


just signed up and wanted to say hello while I read through the posts


hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.