5 iulie 2007

Avertismente sanatate

Vazusem intamplator pe un post TV ceva legat de distribuirea cupoanelor de sanatate, problemele cu distributia si tiparirea adreselor.

Am vazut ceva interesant pe plic, un anunt pentru sanatate:

Tutunul si alcoolul daunaza grav sanatatii.
Initiativa e super, dar in articolul despre campania anti-fumat aveam o lista cu mai multe produse care dauneaza grav sanatatii.

Grasimile nu? Dulciurile nu? Produsele "naturale" (zarzavaturi, fructe...) crescute cu stimulenti de crestere nu? Cel putin pentru ultima categorie, in nici o piata nu am vazut vreun aparat care sa spuna ce chimicale contine un produs natural.

Dar e interesanta faza cu alcoolul: scrie acum asta pe etichetele de la bauturi alcoolice? O sa verific cu prima ocazie. Acolo de ce sa nu fie similar cu tigarile? Adica 1/3 din sticla sa fie inscriptionata ca sa avertizeze asupra pericolului.
Sa vad si acolo ceva similar cu: "Pentru a renunta la baut, consultati doctorul/farmacistul dumneavoastra" sau la un restaurant cu pretentii, un vin bun de sute sau mii de euro sticla, plin de inscriptii macabre. Doar face rau la sanatate si alcoolul, nu?

De curiozitate, consumatorii de stupefiante la cine sa se duca? Cu toate legile si campaniile facute, exista si ei.
Sau doar cu tigarile au ce au?

Sa fim seriosi: un singur pachet sau chiar un cartus nu ucide, asa cum afirma "specialistii": In final si mersul pe jos, alergatul poate sa ucida, practicat in exces.
De exemplu:
"Fumatul incetineste circulatia sangelui si provoaca impotenta"
Stiam ca si efortul prelungit (mers pe jos, alergat) mareste circulatia sangelui si duce la hipertensiune arteriala. Asta a omorat pe multi.
Dar na, nu sunt tigari.
In cantitati mici, nimic nu dauneaza grav sanatatii.
La o adica... de ce sa nu treaca astfel de avertismente si pe autoturisme?
Si ele pot sa ucida la fel de simplu daca depasesc o anume viteza, prevazuta de lege si mai ales... tot in spatii publice.

Legi pentru utilizarea obiectelor periculoase sunt. Se si aplica.

Dar inscriptionarea macabra apare doar pe tigari.

De ce oare?

Una din fazele amuzante estea cea din filmele si stirile de la TV unde apare uneori mesajul cu "Alcoolul dauneaza grav sanatatii" : Nene, vezi ca tipul care si-a omorat nevasta a facut-o cu pistolul, cutitul sau bataia, nu cu un amarat de pachet periculos de tigari.

Niciun comentariu: