28 noiembrie 2010

Un film dulce: Charlie si fabrica de ciocolata

Charlie si fabrica de ciocolata, un film super dragut lansat din 2005 cu numele original Charlie and the Chocolate Factory.


Un film dulce, dragut, de genul celor difuzate de Craciun, cand ti-e lene de toate si ai chef doar sa vezi un film simpatic, rontaind ceva bun-bun.


Charlie si fabrica de ciocolata - Charlie and the Chocolate Factory

Publicată în 1964, "Charlie şi Fabrica de Ciocolată" a lui Roald Dahl a aniversat de curând 40 de ani de la publicare.

Iubită în aceeaşi măsură de copii şi de adulţi, cartea s-a vândut în peste 13 milioane de exemplare în lumea întreagă şi a fost tradusă în 32 de limbi. Popularitatea sa permanentă arată cât de bine autorul a înţeles, a apreciat copii şi a comunicat cu ei.

S-a spus că Wonka nu a mai ieşit în afara fabricii de ani întregi. Charlie poate doar face presupuneri despre cine este Willy şi de ce şi-a devotat viaţa fabricării ciocolatei. (Iar Burton are grijă să ni-l prezinte copil ascultător cu tată dentist, un foarte uman Christopher Lee).

Charlie traieste in mica casuta a familiei Bucket, in umbra misterioasei fabrici de ciococlata a lui Willy Wonka.

Extravagantul patron anunta ca ii va primi ca oaspeti pe cei cinci copii ce vor descoperi in amabalajul ciocolatelor un bilet castigator auriu. Ca prin minune, saracul Charlie se alatura celorlalti copii rasfatati. Familia hotaraste ca Bunicul Joe sa il insoteasca pe Charlie in aceasta aventura unica in viata lui.

Odata intrat, Charlie este uimit de fiecare priveliste in parte. Echipe de Oompa - Loompa veseli depoziteaza munti de batoane langa cascade spumoase de ciocolata sau merg cu barci lucitoare, imbracate in zahar, cu capete de dragoni pe rauri de ciocolata pe langa lanuri unduindu-se de trestie de zahar si iarba din menta si zahar. Bezele cu crema de cirese cresc in tufisuri, coapte si dulci. In alte parti, o suta de veverite dresate pe o suta de scaunele sparg nuci pentru ciocolate mai repede decat orice masina, iar Wonka in carne si oase merge cu un lift imposibil din sticla care se propulseaza in parti, oblic si in orice alta directie la care te-ai putea gandi prin fabrica imensa si fantastica.
Intre timp, ceilalti copii dovedesc ca nu sunt dintr-un aluat bun, sunt atat de preocupati de ei insisi incat nu apreciaza creatiile lui Wonka. Unul cate unul, din cauza firilor lor lacome, rasfatate, de soi rau sau de tipul "stie-tot" ajung in tot felul de necazuri, ceea ce duce la eliminarea lor din cadrul excursiei inainte ca aceasta sa se
termine (minunate momente, pline de un umor subtil).
Atunci cand doar micul Charlie Bucket mai ramane, Willy Wonka isi dezvaluie secretul final, cel mai mare premiu dintre toate: cheile fabricii. Izolat de mult timp de propria lui familie, Wonka simte ca este momentul sa gaseasca un mostenitor al imperiului de dulciuri, o persoana in care poate avea incredere ca va continua munca lui de viata, asa ca a inventat acest concurs elaborat pentru a alege un copil special.
Insa gestul lui de o generozitate nemasurata ii poate aduce un dar mult mai valoros in schimb.

Charlie and the Chocolate FactoryCharlie and the Chocolate Factory

Data premierei: 2 septembrie 2005

Golden Globe (2006) - Cel mai bun actor - categoria film muzical şi de comedie , nominalizat: Johnny Depp

Statele Unite ale Americii, 2005, film de aventuri de familie, 115 minute (AP)

regizor: Tim Burton

scriitor: Roald Dahl

scenarist: John August

operator: Philippe Rousselot

scenograf: Peter Young

costume: Gabriella Pescucci

muzica: Danny Elfman

producător: Brad Grey, Lorne Orleans, Richard D. Zanuck

director de imagine: Alex McDowell

monteur: Chris Lebenzon


 
Distribuţtia:

Johnny Depp (Willy Wonka)

Freddie Highmore (Charlie Bucket)

Helena Bonham Carter (Mrs. Bucket)

David Kelly (Joe)

Eileen Essell (Josephine)

Noah Taylor (Mr. Bucket)

Jordan Fry (Mr. Salt)

Missi Pyle (Mrs. Beauregarde)

Annasophia Robb (Violet Beauregarde)

Adam Godley (Mr. Teavee)

Julia Winter (Veruca Salt)
Charlie and the Chocolate Factory Charlie and the Chocolate Factory Charlie and the Chocolate Factory 

Tks to
Port.ro

 

 

Niciun comentariu: