15 octombrie 2009

Calatorii in Europa

Posibil sa imi fi expirat pasaportul din septembrie asa ca e de retinut unde mai pot ajundge si fara, via Amos News:

Ştiţi cum se face? Cum călătoriţi în Europa începând din 2009 

Nu mai există controale de frontieră la graniţele dintre 22 de ţări ale Uniunii, datorită acordului Schengen care face parte din legislaţia UE.


Aceste dispoziţii elimină toate controalele la graniţele interne, dar instituie controale eficiente la graniţele externe ale UE şi introduc o politică comună a vizelor. Statele membre ale spaţiului Schengen cu drepturi depline sunt: Austria, Belgia,  Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia,  Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, (Irlanda şi Regatul Unit nu fac parte din spaţiul Schengen), precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (care nu sunt state membre ale UE). Elveţia, care este cel mai nou stat membru Schengen, şi-a deschis graniţele terestre la sfârşitul anului 2008, iar frontierele aeriene urmează să fie deschise de la 29 martie 2009.

Cipru, care a aderat la UE în 2004, România şi Bulgaria, care s-au alăturat Uniunii în 2007, nu sunt încă membre Schengen cu drepturi depline. Prin urmare, va trebui să prezentaţi un document de identitate valabil (paşaport sau carte de identitate) pentru a călători în aceste ţări sau în Irlanda şi Regatul Unit.

La intrarea sau la ieşirea din UE, veţi avea nevoie la graniţele externe de un paşaport valabil sau de o carte de identitate.

Când călătoriţi în UE, este preferabil să aveţi paşaportul sau cartea de identitate asupra dumneavoastră pentru a vă putea declina identitatea, dacă este necesar. Din motive de ordine publică sau de securitate naţională, pe perioade limitate, pot fi efectuate verificări la graniţele interne.

În cazul în care copiii dumneavoastră vă însoţesc în călătorie, asiguraţi-vă că aceştia fie au propriul paşaport sau propria carte de identitate, fie figurează în paşaportul dumneavoastră.

Acordurile cu Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia le oferă cetăţenilor din aceste ţări dreptul de a fi trataţi la fel ca cetăţenii UE şi de a călători în spaţiul comunitar având asupra lor numai cartea de identitate sau paşaportul.

Niciun comentariu: