28 iulie 2009

Link la ANPC de magazine online

Nebuneala mare si cu legile de astazi, menite sa ajute consumatorul.
Unele insa exagereaza, cum ar fi cea care obliga magazinele online romanesti sa puna link catre ANPC.

Un articol cu detalii despre legislatie si forumulare are Claudelo la PR pentru ANPC 433/2009.
Altul, deosebit de interesant, strict legat de SEO, de la amicii mei de pe SEOPedia la Pt e-commerce.

Pe scurt ce mi-a placut la amicii mei de pe SEOPedia:
ANPC este o institutie de stat,nu este sa zicem o organizatie non-guvernamentala si pentru mine toti sunt la fel din guvern si de ce trebuie link si nu pusa doar adresa sitului anpc in format text?
In Romania nimeni nu se gandeste la asa ceva dar in tari gen SUA daca s-ar intampla asa ceva s-ar lasa cu multe procese.

Corect, nu am vazut nici un magazin online american obligat sa linkuiasca la vreo institutie de stat. Suntem mai ai dracu decat americanii si mai europeni decat europenii. Mai are rost sa ne comparam cu Japonezii sau tarile asiatice care chiar vor sa vanda?

Altul si mai tare:

O alta intrebare de gandire pentru anpc-isti:
Daca eu furnizez servicii si fac e-commerce pentru straini intr-o limba diferita de romana dar firma este inregistrata in Romania si pun link catre situ asta care are suport doar pentru romana, vizitatorii care vin pe situl meu,potentiali clienti nu se vor uita ca curcan lemne pe ANPC.gov.ro? Nu afecteaza mult chestia asta dar ar trebui luat in calcul avand in vedere ca sunt multe firme romanesti care furnizeaza servicii in alte limbi.

Ca o prima concluzie, e frectie si cu legea asta, specifica unor oameni care bag sama ca nu au de lucru, li se rupe de ce e pe international si spera sa... puii mei stiu ce, mai ales ca de data aceasta s-au luat de lucruri care tin de SEO (Search Engine Optimization - tehnici prin care faci ca pagina ta sa ajunga in primele pozitii in motoarele de cautare, google.ro de regula) si oamenii astia gandesc.

Adica mai simplu, pentru amicii mei care nu sunt in domeniu:
Ca sa pui un link pe pagina, magazinul online trebuie sa plateasca firma de programare. Deci da bani la programatori.
Pentru ca deja se modifca numarul de linkuri externe de pe pagina, apar cuvinte noi si se modifica densitatea de cuvinte, comerciantul online (tipul cu magazinul) iar e obligat sa plateasca firma de consultanta SEO ca sa-i reanalizeze si sa-i optimizeze pagina. Alti bani, alta distractie, platita de magazinul online.
Ok sa puna si imagine, ca sa nu fie probleme de densitate de cuvinte. Dar cine hosteaza imaginea aia gratuit? In mod curent, pentru fiecare rand care se vede pe site, pentru orice imagine, magazinul plateste un spatiu limitat pe un server.

Inca o cretinitate: vor link catre ANPC. Adica magazinul online indruma pe banul lui robotul de cautare de la google catre... ANPC. Pai tata stai asa ca asta se face pe bani de cand lumea.
In plus, cat de cretin sa fie cumparatorul ca sa nu stie sa copieze www de acolo si sa... exact, alta tampenie, sa faca ce pe site-ul anpc? :) In final tot sa sune la un telefon.
Pai nu era mai simplu sa ceara numar de telefon in loc de link? Chit ca, asa cum am scris in partea de sus, lucrul asta nu se practica nici macar in tara magazinelor online: SUA.

Statistici la intamplare la ora curenta cu magazinele virtuale care linkeaza.
Magazin online MarketOnline: nu are.
Magazin online eLog: are.
Magazin Domo: text.
Magazin online eMag: nu are.
Magazin Jurnalul National: nu are.


In concluzie, mare frectie ca nu prea se pupa cu legislatia internationala.

Partea frumoasa aici, ca tot au atins partea de online: statisticile tata, unde sunt statisticile site-urile guvernamentale?

Daca la campaniile cu fatucile frumoase de la turism si parca ministerul tineretului nu se prea putea contoriza eficienta banilor investiti de parca le-au bagat la cercetari penale, la un website insa, facut pe ban public e al dracului de simplu.

Am aruncat un ochi la 2-3 si am vazut ca nu au statistici bazate pe Google Analytics. Corect, ca e companie straina.

Dar... atat ca om de seo (interesat de traficul de cuvinte) cat si ca un cetatean oarecare, chiar vreau sa vad cine puii mei s-a folosit de site-ul ala vreodata, ca e al dracului de simplu si flexibil de urmarit investitia in site.

O sa revin doar pe tema asta.

Niciun comentariu: