23 februarie 2008

Celule Stem

Desi se cam fac 20 de ani de cand m-am lasat de medicina, subiectul cu Celule Stem este totusi interesant de urmarit pe viitor.


Un copil de 7 ani, supus unui controversat experiment medical

Din disperare, părinţii lui Codrin Sofron, din Piatra Neamţ, au mers cu micuţul tocmai în Mexic, unde a fost supus unui transplant experimental de , transmite corespondentul AMOS NEWS.

Periplul familiei Sofron a început anul trecut când au auzit de tratamentul miraculos descoperit de un medic american, născut chiar la Piatra Neamţ, Alfred T. Sapse.

După ce au achitat un avans de 2.500 de euro, au ajuns la o clinică din oraşul mexican Nuevo Progreso, situat chiar pe graniţa cu SUA.

Aici au fost vizitaţi de doctorul Sapse dar implantul-transplant propriu zis a fost realizat de doctorul mexican Omar Gonzales, colaborator al lui Sapse. Intervenţia, patru minioperaţii de implantare a celulelor prelevate din cordonul ombilical şi injectarea de agenţi de creştere, au fost făcute, două la picioare şi două la coloana vertebrală, de o parte şi de alta a coloanei, iar injecţiile, la cap şi la coloană.

Părinţilor li s-a explicat că rezultatele se vor observa într-un interval de maximum şase luni de la efectuarea intervenţiei, dar numai dacă micuţul va participa la un intensiv program de recuperare fizică.

La ora actuală, Federal Food and Drug Administration (Administraţia Federală pentru Alimente şi Medicamente) din SUA a interzis lui Sapse şi firmei acestuia, Stem Cell Pharma Inc, orice fel de tratament cu celule Stem pe teritoriul american, dar permite procesarea şi exportul de celule Stem către ţări precum România şi India.

Sapse a înfiinţat în România o firmă similară, „Celule Stem“ SRL, în vederea mutării activităţii sale la noi.

Odată cu primele demersuri oficiale, reacţiile româneşti nu au întârziat să apară.

Şefului Agenţiei Naţionale pentru Transplant, dr. Victor Zota, a declarat tranşant, în 2007, că, în viitorul apropiat, "nici nu se pune problema ca procedura de transplant cu celule stem să fie autorizată legal pe teritoriul României".

Sapse a venit în 2007 la Piatra Neamţ şi a încercat să obţină sprijin de la conducerea Spitalului Judeţean Neamţ, în ideea ca unitatea spitalicească să îi pună la dispoziţie un spaţiu unde să înfiinţeze un minilaborator şi un cabinet destinat prelevarii celulelor stem şi chiar efectuarii implanturilor. De asemenea, Sapse dorea să aibă acces la placente din care să poată recolta celule Stem.

Atât reprezentanţii Colegiului Medicilor din Neamţ cât şi conducerea Spitalului Judeţean l-au refuzat şi i au cerut medicului american mai multe detalii şi mai multe dovezi ştiinţifice despre afecţiunile tratate cu succes prin implantul de celule Stem. Potrivit medicilor nemţeni, de atunci doctorul Sapse nu a mai dat niciun semn.

Pe situl medicului Alfred Sapse, http://www.stemcellpharmainc.com/Default.htm , acesta afirmă că "celulele embrionice pot repara şi, eventual, reconstrui practic toate organele, ţesuturile şi celulele, în mod diferenţiat, odată ce au fost introduse în corp".

La ora actuală, astfel de intervenţii, au loc în China (20.000 euro), Rusia (20.000 euro), Republica Dominicana (30.000 $), Mexic (20.000 $), Costa Rica (25.000 $),Tailanda (30.000 $), Cuba (20.000 $), Coreea de Sud (90.000 $).

Niciun comentariu: